foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Witamy na stronie internetowej Szkoły Podstawowej w Rudzie-Hucie

Szkoła Podstawowa w Rudzie-Hucie

im. por. Zbigniewa Twardego ps. "Trzask"

Kartka z kalendarza


Dzisiaj jest: 20 Kwiecień 2024    |    Imieniny: Agnieszka, Teodor, Czesław

Czas

Kod QR na smartfon

Zeskanuj kod i przeglądaj stronę na smartfonie

Gazetka szkolna

Polecane strony

 

 

 

biblioteka

 

 

 

 

pajacyk

 

Statystyki

Odwiedza nas 22 gości oraz 0 użytkowników.

Licznik odwiedzin


1251914
Dziś
Wszystkie
8
1251914

Twój numer IP: 18.226.251.68
2024-04-20 00:42

JUŻ WIEM, CO TO DIETA BEZGLUTENOWA !

Uczniowie z klasy 7a Julia Suszczyk, Kinga Panas, Marlena Fedoruk, Bartosz Rozmarynowski, Kacper Kopiel, Tomasz Sadowski wzięli udział w konkursie Bezglutenowa Biblioteka zorganizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią. Koordynatorami konkursu szkolnego była p. Dorota Sawicka – nauczyciel biologii i p. Renata Błach ze Szkolnej Biblioteki. Konkurs miał na celu rozpowszechnienie wiedzy na temat celiakii i diety bezglutenowej poprzez bezpłatne udostępnienie książek na ten temat bibliotekom w całym kraju. Uczniowie wykonali jedno z trzech poniższych zadań konkursowych: napisanie wiersza składającego się z minimum 6 linijek o tematyce glutenu, celiakii, diety bezglutenowej, zrobienie zdjęcia na temat bezglutenowego odżywiania, przesłanie przepisu na wymyślone przez siebie danie bez glutenu.

Opracowała: Dorota Sawicka

Przepis na obiad bezglutenowy

Składniki:
- 250 g makaronu COLORATA BEZGLUTENOWY
- 1 cukinia średnia
- 2 pomidory
- 150 g sera  typu FETA sałatkowo-kanapkowy
- oliwa z oliwek
sól, pieprz czarny mielony bezglutenowy
Na początku w osolonej wodzie należy ugotować makaron (al dente). Pokroić cukinię w kostkę  i wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Gdy cukinia się zarumieni, dodajemy ugotowany makaron. Całość dusić ok. 5 minut. Doprawić pieprzem i solą. Makaron z cukinią wyłożyć na talerz dodać  pokrojone w plastry pomidory oraz pokruszy ser FETA.
Opracował: Tomasz Sadowski

                                                                                    
Owocowe spirale

Składniki:
- 2 jajka
- 6 łyżeczek mleka
- pokrojone kawałki jabłka i banana
- borówki
- 2 łyżeczki tartego sera żółtego
- 4 plastry szynki bezglutenowej
- szczypta soli
- masło lub olej kokosowy do smażenia
Przygotuj owoce - borówki, jabłka, banany i pokrój. Ubij białka z solą, dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj mleko i wymieszaj. Na małej patelni rozpuść masło i usmaż na złoto dwa omlety. Rozłóż na nich owoce i zwiń w rulon, przekrój na pół i każdą połówkę owiń w plaster szynki, a następnie w folię spożywczą. Gdy rulony ostygną, wstaw je na godzinę do lodówki. Wyjmij, odwiń folię i pokrój rulony na plastry.
Opracowała: Kinga Panas

Bezglutenowe placki bananowe

Produkty potrzebne do przygotowania potrawy:
- mleko UHT - 200g (1 szklanka)
- 1 jajo
- płatki ryżowe - 10 łyżek
- 2 banany
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Wszystko razem dokładnie zblendować. Wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron do zarumienienia. Smacznego!
Opracował: Kacper Kopiel

Ryba z ziemniakami

Składniki:
- sól
- jajka
- masło 20g
- cały filet z dorsza
- mleko 50ml
- ziemniaki 1kg
- świeże marchewki
Krok 1.
Smażymy dorsza w jajku z przyprawami 5 minut
Krok 2.
Obieramy ziemniaki i gotujemy.
Do ziemniaków dodajemy masło i dolewamy mleko, sól
Krok 3.
Obieramy marchewki i ścieramy na tarce, dodajemy cukier i sok z cytryny, dodajemy śmietanę i zmielony pieprz
Opracował: Bartosz Rozmarynowski

Owies bezglutenowy

Jestem taki samotny,
Jestem taki roztropny.
Ziarenka sprawdzone,
niczym niezanieczyszczone.
Mąka, płatki owsiane dla brzuszka wskazane!
Napisała: p. Dorota Sawicka

Copyright © 2024 Szkoła Podstawowa w Rudzie-Hucie